Utvecklingsarbete

Vad som gör Funkibator unikt är ett ständigt pågående utvecklingsarbete. Här bedrivs praktiskt entreprenörskap, experimenterande, testande och en massa försökande. Målet är att ta nya initiativ och plöja marken där ingen tidigare har varit. Det finns så mycket ogjort och Funkibator startar själv upp mycket verksamhet av den här karaktären - men Funkibator understödjer även sina föreningar, grupperingar och personer över landet.

Här nedan presenteras några exempel på satsningar och aktiviteter inom ramen för det pågående utvecklingsarbetet.

Nationellt riksförbund
Bara att starta upp ett nationellt riksförbund som förenar funktionsnedsättning med entreprenörskap och utveckling är väldigt nytt. De flesta riksförbunden idag har sitt fokus på en diagnosgrupp. Funkibator tar istället fasta på att driva ett utvecklingsarbete för hela rörelsen där målet är att göra så mycket konkreta aktiviteter, verksamheter och satsningar som möjligt. Häng på Funkibators tåg och bli en del av det här!

Tillgänglighetshus
Utanför Köpenhamn finns världens mest tillgängliga hus. Funkibator understöder en fastighetssatsning i Kronoberg där Funkibator öst arbetar för att etablera ett tillgänglighetshus fyllt med verksamheter och aktivieter. Det är inte många runt om i Sverige som talar om stora verksamhetslokaler som är tillgängliga fullt ut för alla. Det här är en spännande femårssatsning där Funkibator nu står inför en miljonsatsning.

Bokproduktion
Funkibator Kronoberg har beviljats ett Arvsfondsprojekt som syftar till att producera barnböcker med inslag av olika funktionsnedsättningar. I samband med det här öppnar Funkibator riksförbund upp för att producera än fler böcker och fånga upp personer som står i startgroparna för att skriva. Funkibator hjälper till med kunskap, stöd och råd längs vägen. Är du ny och vill du göra en bok? Kom då med i det här!

Sandra, barnledare, och Esther, internationell volontär i Funkibator, visar upp de första nationella logotyperna.
Världens mest tillgängliga hus i Köpenhamn är Funkibators inspirationskälla för att sträva i samma riktning med egen fastighet.
Emmalill, etablerad barnboksillustratör, är med i sammanhanget med bokproduktioner och den nationella satsningen Prickens kompisar.


Funkisförmedlingar

Föreningar inom funktionsnedsättningsrörelsen tar tyvärr inte så stor plats på arbetsmarknadsområdet. Det här trots att det är föreningarna själva som är experter på sina respektive diagnosområden, hjälpmedel och passande yrken. Funkibator har startat en egen "arbetsförmedling" för personer med funktionsnedsättning, Funkisförmedlingen. Det här upplägget sprider Funkibator Kronoberg nu nationellt över Sverige.


Nationella produktionsgrupper

För att producera saker idag behöver man ta hjälp av varandra och arbeta i team. Funkibator arbetar med ett upplägg där personer kan bidra till produktioner oavsett var i Sverige de bor. Beroende på vad som ska göras så sätts team av personer ihop där de rätta kompetenserna finns. Med hjälp av en textskrivare, formgivare, ekonom, informatör och webprducent så kan både produkter och tjänster växa fram.


Rehabilitering med djur och odling

Att sammankoppla människor med djur och växter är ett väl beprövat upplägg som fungerar och höjer livskvalitén. Här samverkas det med hunddagis, funderas kring upplägg med terapihund, rabbit in a basket-konceptet (som finns i USA), tillgängliga kolonilotter samt växter både ute och inne. Funkibator Kronoberg provar olika upplägg i samarbete med föreningen TLC, www.tenderlovingcaring.se

Invigningen av Funkisförmedlingen 23 september 2015. Ett välbesökt arrangemang med över 100 personer.
Kattis och Fredrik från Funkibatorbutiken, en hjälpmedelsbutik som plockar in och säljer leksaker från den nationella produktionsgruppen.
Grön rehab och djurrehab är verksamheter som bedrivs ute och inne. Här finns bland annat blommor, växthus, hundar i flock och två minigrisar.


Aktivitetsersättningskurser

Det finns stora mänder med ungdomar 18-30 år som är "fast" i aktivitetsersättningssystemet. Då man är där kan man delta på olika former av aktiviteter. Funkibator har börjat prova ta fram och erbjuda anpassade aktiviteter inom olika ämnen för just personer som har aktivitetsersättning. Syftet är att bryta isolering, göra personer delatiga och skapa utveckling för deltagande. De två första aktiviteterna är inom film samt hantverk.


Träna med ny teknik

Rehablitering och träning är ofta förknippat med något tråkigt och jobbigt. På det här området har Funkibator börjat laborera med träning ihop med ny teknik. Idag har det kommit många kul träningsspel, appar, virtual reality, rytmik- och dansspel med mera. Den här tekniken vill vi låta rehabliteringsanläggningar, föreningar och privatpersoner prova. Nya typer av träningsprogram utvecklas samt distanskurser i ämnet för personal.


European Plattform for Rehabiltations

På Europanivå finns ett antal nätverk för länder och organisationer som arbetar inom funktionsnedsättningsområdet. Ett av dessa nätverk heter European Platform for rehabilitation (EPR). Här är Sverige ännu inte medlemmar och det vill Funkibator ändra på. EPR är inriktade på utvecklingsfrågor så som fritid, samhällsservice, brukarstöd, arbetsmarkad, hälsovård med mera. Läs mer om EPR på www.epr.eu.

Två av kurserna för personer inom Försäkringskassans aktivitetersättningssystem, film och hantverk.
Rehabilitering med Virtual reality! På bild projektledare Jesper Pettersson. I masken ser han något helt annat än vi på bilden.
European plattform rehabilitation finns i Bryssel.